Vi använder Google Analytics för att samla in anonymiserad information om besök till vår site. Vi bäddar också in videos från YouTube som kan placera cookies på din dator. Läs mer om informationen vi sparar, cookies och hur du kan välja att avaktivera dessa i vår integritetspolicy.
En oberoende konsumentguide för smarta hem.

Svenskarna väljer sin hobby och träning om städning försvann

Av Sam Brandhild | Publicerad Oct 10, 2024 22:10
Svenskarna väljer sin hobby och träning om städning försvann

Roborock firar sitt 10-årsjubileum genom en ny undersökning om svenskarnas städvanor. Studien, utförd av Kantar, visar tydligt att svenskar hellre lägger tid på fritid än på städning.

Köp här
Positivt
Negativt

Fritidsintressen i fokus

Om städningen försvann från schemat skulle 51 procent av svenskarna ägna mer tid åt sina hobbys, medan 46 procent skulle prioritera träning. Familjetid hamnar på tredje plats med 41 procent.

– “Vår teknik syftar till att frigöra tid för det som betyder mest,” säger Monique Dugarte Ramos, PR Manager för Roborock Norden.

Jämställdhet i hemmet – men fönsterputsning ogillas av alla

Städningen är relativt jämställd i svenska hushåll, särskilt när det gäller dammsugning. 45 procent av männen och 47 procent av kvinnorna uppger att de dammsuger. Däremot finns tydliga könsskillnader när det gäller andra sysslor, som tvätt och matlagning. Fönsterputsning är den syssla flest svenskar ogillar, oavsett kön.

Tekniken förändrar städningen

På bara ett decennium har smarta lösningar som robotdammsugare revolutionerat våra hem. Idag äger en av fem svenskar en robotdammsugare, och 86 procent av dessa är nöjda med sin investering. Det är tydligt att tekniken har gjort städningen enklare och frigjort tid för viktigare saker i livet.